Sol·licitud d’adhesió a la CUP, ERC i Junts
Sol·licitud d’adhesió a la CUP, ERC i Junts

Sol·licitud d’adhesió a la CUP, ERC i Junts

28/11/2021 | Sol·licitud enviada a la CUP, ERC i Junts, partits que governen la majoria de municipis que encara no tenen com a oficial la forma normativa del seu topònim, i que formen la coalició de govern (ERC i Junts) o la majoria parlamentària que dóna suport al govern (CUP).

A Catalunya encara hi queden deu municipis que no tenen com a forma oficial del seu topònim la forma normativa. Entre les arbitrarietats que s’utilitzen com a denominació oficial d’aquests topònims, hi ha imposicions del franquisme el 1939, castellanitzacions i incorreccions lingüístiques. Els topònims afectats són Cabacés (Cabassers), Capmany (Campmany), Castell-Platja d’Aro (Castell i Platja d’Aro), Figaró-Montmay (el Figueró i Montmany), Lladó (Lledó), Massanes (Maçanes), Navàs (Navars), Rialp (Rialb), Torrelavit (Terrassola i Lavit) i Forallac (Vulpellac, Fonteta i Peratallada). Això constitueix també una il·legalitat, ja que vulnera l’article 18.1 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, que diu que els topònims de Catalunya tenen com a única forma oficial la catalana, d’acord amb la normativa lingüística de l’Institut d’Estudis Catalans. És també un greuge pels 937 municipis que compleixen aquesta disposició, que 10 no ho facin. Aquesta mateixa situació també genera frau de llei en l’aplicació del Decret 133/2020. Per a un estudi detallat de les implicacions jurídiques d’aquesta situació, visiteu lex.cabassers.org

La majoria dels ajuntaments dels municipis que no tenen com a oficials les formes normatives i catalanes estan governats actualment per la CUP, ERC i Junts.

Al municipi de Cabacés (Cabassers) hem iniciat una campanya que demana al nostre ajuntament que corregeixi pel seu compte aquesta situació, i que oficialitzi la forma normativa del topònim, Cabassers. Hem sol·licitat, també, al Govern, que legisli per tal que aquests deu municipis que no compleixen la llei de política lingüística l’hagin de complir, com tots els altres, ja que la legislació actual deixa a la potestat del Ple la possibilitat de corregir, o no. Això suposa una arbitrarietat incompatible amb l’ordenament jurídic, i per tant demanem al Govern que ho resolgui.

Sol·licitem també públicament als partits que formen la coalició de Govern, ERC i Junts, i també al que li dóna suport parlamentari, la CUP, que s’adhereixin a la nostra campanya a adherents.cabassers.org. Pretenem que es faci complir la legislació de política lingüística, i que es respecti l’autoritat lingüística de l’Institut d’Estudis Catalans i la raó. Creiem que els nostres representants polítics s’han de fer seva aquesta causa, i que han de resoldre el problema que es posa de manifest, per això els invitem a adherir-se.

Cabassers.org