Als partits polítics catalanistes

Com sabeu, a Catalunya encara hi ha diversos municipis que mantenen com a nom oficial formes toponímiques incorrectes, impròpies i fins i tot imposades pel franquisme. Són Cabacés, Capmany, Castell-Platja d’Aro, Figaró-Montmany, Forallac, Lladó, Massanes, Navàs, Rialp i Torrelavit. Els seus ajuntaments rebutgen complir l’article 18.1 de la Llei 1/1998, de Política Lingüística, que fixa que els topònims oficials de Catalunya han de seguir la normativa lingüística de l’IEC.

A banda, hi ha 74 ajuntaments més que també incompleixen la llei de Política Lingüística a les denominacions de diversos nuclis i entitats de població. Els casos més flagrants són els dels ajuntaments de Josa i Tuixén i la Torre de Cabdella, que han fet malbé en temps recents topònims que ja estaven oficialitzats amb la seva forma normativa. Trobareu la llista completa d’ajuntaments irrespectuosos amb la llei de Política Lingüística a rebels.cabassers.org

No pot ser que la mania i el gust d’uns quants, d’escriure malament determinats noms de lloc, sigui oficial contra la llei i s’imposi a tota la comunitat lingüística. Aquestes actituds, pròpies del caciquisme i no d’institucions democràtiques, ja haurien d’estar superades de fa dècades.

Enguany es compleixen 110 anys que l’IEC aprovà les Normes Ortogràfiques de la llengua catalana, el 1913. Aquestes són les eines que van permetre al català, llengua nacional, equipar-se a les altres llengües nacionals. Tenir faltes ortogràfiques als noms de lloc és un greuge contra l’idioma. Per això el franquisme va revertir la normalització toponímica que va fer la Generalitat el 1933, i va tornar a les formes prenormatives dels noms de lloc catalans, per a desprestigiar l’obra normalitzadora de les institucions democràtiques. D’aquella època fosca encara queden com a oficials les deturpacions Cabacés, Capmany, Lladó i Rialp, que tècnicament és el mateix que si les formes Serchs, Vich, Figueras o Sardañola encara fossin les oficials i les que utilitzés l’administració en tota classe de registres.

Us demanem que garantiu que les candidatures del vostre partit que es presentin a les eleccions municipals en aquests municipis es comprometin a respectar la Llei de Política Lingüística. I per tant, que es comprometin a corregir immediatament les deformacions que pateixen tots aquest topònims si governen o formen part dels governs locals. I si en aquests municipis ja hi governen candidatures vostres, us demanem que els exigiu respecte per la llengua i l’oficialització immediata de les formes normatives i legals dels noms de lloc.

Les institucions han de ser les primeres a respectar la llengua catalana i a complir la legislació lingüística. Per això, confiem que el vostre partit voldrà defensar el prestigi de la llengua en un camp de tanta importància com els noms de lloc. Com afirmà Pompeu Fabra: “si la llengua falla, fallarà tot”.

Cabassers, 18 de gener de 2023

Partits-politics-catalanistes


Informació relacionada:
Procediments polítics

image_pdfPDFimage_printImpressió