Censuren Òmnium Cultural per escriure “Cabassers” en lloc de “Cabacés”

L’entitat que gestiona el casal municipal de Cabassers ha prohibit a Òmnium Culutural utiltizar la sala del cinema per a fer-hi les projeccions dels premis VOC si als materials promocionals i anuncis no substituïa la forma normativa del topònim del municipi, Cabassers, per la grafia Cabacés, que encara és oficial. Això ha passat havent-hi un requeriment del Senat que exigeix a l’Ajuntament que retiri la grafia d’imposició franquista Cabacés i que oficialitzi la grafia normativa del topònim, Cabassers.

Òmnium Cultural no ha cedit al xantatge i ha cancel·lat les projeccions dels VOC, que tenia programades pels dies 4 i 5 de març. Aquest matí un pregó anunciava breument que “avui NO hi haurà sessió de cinema”. No deia que no n’hi haurà perquè l’han censurat, i que per això els veïns perden una proposta cultural d’interès.

Sobre l’excusa, usada fins a l’avorriment, d’exigir que s’usin topònims deformats pel franquisme perquè són oficials, Optimot aclareix les coses. A la fixta 6625/3, sobre la toponímia oficial no normativa, diu que “en usos no oficials es recomana fer servir sempre la forma normativa des del punt de vista lingüístic”. El propi servei d’assessorament lingüístic de la Generalitat diu que si no és per a relacionar-se amb l’administració, més val no fer anar les formes oficials dels topònims incorrectes. A Òmnium li han intentat imposar l’ús de la forma “Cabacés” sense cap altre fonament que l’arbitrarietat. Com des d’altres àmbits, com a tothom, com en tantes altres ocasions i com des de fa massa anys que passa.

La reforma recentment realitzada d’aquesta sala de cinema que ara han prohibit usar a Òmnium si no es plegava a la humiliació ha costat, segons el BOPT, 259.633,23 € , més uns altres 55.000 € (també segons el BOPT) per a comprar butaques. Més de 300.000€ públics gastats en infraestructura pública perquè després no es puguin usar les instal·lacions si no s’escriu el nom del municipi segons mana i ordena alguna voluntat arbitrària, i no com diuen la norma i la llei. I si algú troba que la toponímia oficial no normativa no vulnera drets fonamentals és perquè poc l’ha patit, aquesta imposició.

Tres observacions: la responsabilitat que a aquestes alçades encara passin aquestes coses és de l’ajuntament, per no voler complir la Llei de Política Lingüística ni la de Memòria Democràtica i no fer cas ni dels requeriments del Senat, que li demana que adapti d’una vegada l’ortografia del topònim a la legalitat. També és del partit que governa aquest ajuntament, que podria exigir a les seves llistes respecte per la llengua i per la legislació lingüística per a continuar sota el paraigua de les seves sigles. I també del Govern de la Generalitat, que tenint tots els instruments legislatius no fa absolutament res per a fer acabar aquesta infàmia dels topònims mal escrits per ajuntaments que usurpen l’autoritat lingüística de l’Institut d’Estudis Catalans.

Fa pocs dies, en declaracions al Diari de Tarragona sobre el requeriment del Senat, el batlle de Cabassers deia que “no volem cap imposició“. Nosaltres tampoc. Per això exigim que l’ajuntament compleixi immediatament la llei i s’acabi la imposició d’una grafia que fins i tot el servei de consultes lingüístiques de la Generalitat recomana no utilitzar si no cal. La manera d’acabar aquesta absurditat és que la forma oficial i la normativa siguin la mateixa, a Cabassers i a tot arreu.

Actualització 08/03/2023: L’Ajuntament de Cabacés va pressionar ahir amb una trucada a Òmnium Cultural del Priorat perquè acceptés la censura i reprogramés la projecció dels premis VOC escrivint “Cabacés” i no “Cabassers” als cartells. Òmnium no ha acceptar la imposició i no reprogramarà la mostra del VOC a Cabassers. Per la seva banda, l’Ajuntament de Cabacés diu que no va pressionar a Òmnium i que va intentar mediar perquè reconsideressin la seva postura, i que la resposta que van rebre va ser que la junta havia decidit, davant la censura de l’entitat responsable, no reprogramar la mostra VOC.

image_pdfPDFimage_printImpressió