Benvolguts,
El darrer govern d’ERC que tingué l’Ajuntament de Cabassers es constituí el 20 d’octubre de 1936, i durà fins a l’ocupació franquista del municipi, l’1 de gener de 1939. Acabada la guerra el batlle fou assassinat pel franquisme a Tarragona l’octubre de 1939 només per haver estat batlle republicà, i la majoria de regidors patiren captiveri amb condicions inhumanes en camps de concentració i presons o s’hagueren d’exiliar.
La dictadura va dur a terme un programa repressiu contra la llengua catalana, que va incloure la desnormativització de la toponímia que la Generalitat havia oficialitzat el 1933. Així, es tornaren a usar com a oficials els noms de lloc amb les grafies anteriors a 1933. A Cabassers li imposaren novament la forma castellana Cabacés.
En restaurar-se la Generalitat, mort el dictador, la Llei 12/1982 oficialitzava els noms de lloc amb la seva expressió catalana, mentre els ajuntaments no els adoptessin definitivament. Però el de Cabassers, en lloc d’acceptar la forma correcta, va fer tot el que va poder i més fins a aconseguir que la grafia franquista continués com a oficial, i així fins a dia d’avui, de manera que la forma oficial del topònim és Cabacés, cosa humiliant i equivalent a què Vich, Serchs, Figueras o Bañolas encara fossin vigents.
Quan el maig de 2019 ERC va tornar al govern d’aquell ajuntament per primer cop des de 1939, semblava que els valors republicans havien de retornar a l’Ajuntament de Cabassers, i que una acció previsible seria la restauració de la grafia catalana del topònim. Veient que la legislatura avançava i això no es produïa, ho vàrem demanar a l’ajuntament el setembre de 2021, però en lloc d’acollir la proposta, va reaccionar amb una defensa a ultrança, insensata i vergonyosa del topònim franquista. L’excusa: que hi ha algunes persones que el tenen molt arrelat i que la majoria dels qui formen el consistori no el volen corregir perquè els agrada amb la forma deturpada. Com si això fos motiu per a imposar el topònim franquista sense cap altre argument que la voluntat arbitrària d’uns quants; el que tradicionalment s’ha anomenat cacicada.
El Senat ha enviat a l’ajuntament un requeriment perquè compleixi la recentment aprovada Llei de Memòria Democràtica i elimini el topònim franquista, i aquest l’ha desoït. No fa cas de res ni de ningú, i defensa interessos que no són els generals. Té una mirada antiquada sobre aquest afer, pròpia de la dècada de 1980, i proposa una consulta popular perquè els veïns decideixin l’ortografia (esperant que l’escollida sigui la forma franquista, que promou impúdicament), com si viure al lloc que designa un topònim donés dret a decidir com s’escriu, segons capricis i manies i sense tenir en compte les normes de l’idioma i la llei.
A causa d’aquesta imposició, l’administració de la Generalitat, la de l’estat i la de la UE, la premsa, els llibres de text, els mapes i tots els ciutadans es veuen forçats a usar un topònim franquista perquè és oficial, i ho és il·legalment. Perquè no només contravé la Llei de Memòria Democràtica, sinó també la de Política Lingüística. Un decret del 2007, mal fet expressament per a facilitar-los l’excusa, ofereix als ajuntaments una via per a incomplir la Llei de Política Lingüística, i només es pot fixar aquesta arbitrarietat si una sentència els fa complir la llei.
Aquesta situació és insostenible i no pot continuar produint-se. No es toleraria que cap capital de comarca tingués encara el nom franquista. Tampoc no s’ha de tolerar que cap altra població, per petita que sigui, es vegi sotmesa a aquesta arbitrarietat aberrant, indigna i humiliant.
És inadmissible que els efectes que tingué la repressió de la dictadura sobre la llengua catalana es continuïn produint, i menys en un ajuntament governat per una llista que hauria de promoure i defensar els valors republicans i democràtics. Per això us demanem que condicioneu l’equip que governa l’Ajuntament de Cabacés a retirar immediatament el topònim franquista i a oficialitzar el correcte, o a no admetre’ls sota les vostres sigles a les properes eleccions municipals. Una situació similar es produeix també a Lledó d’Empordà, oficialitzat encara com “Lladó”, i on l’ajuntament, també governat per una llista amb les sigles d’ERC, tampoc no vol corregir el problema. També us demanem que exigiu els mateixos condicionants a la vostra llista de Lledó d’Empordà. I a qui eventualment volgués presentar-se amb les vostres sigles als altres dos municipis amb topònims imposats per la dictadura, Capmany i Rialp (actualment governats pel PDECAT), que els exigiu el compromís de corregir-los si hi governen o si hi poden determinar el govern.
Rebeu una salutació ben cordial, amb la seguretat que atendreu la petició justa que us fem,
Cabassers.org
Cabassers, 6 de març de 2023
ERCInformació relacionada:
Procediments polítics