El Govern vol deixar perdre una ocasió de corregir la toponímia franquista amb la legislació catalana, i s’aplicarà l’espanyola

El Govern no té cap intenció de fer res per a eliminar els topònims amb les grafies prenormatives imposades pel franquisme que encara són oficials a Catalunya. El 7 de març vam enviar un text als diputats de la CUP, ECP, ERC, Junts i el PSC demanant que aprofitessin la tramitació parlamentària de la nova llei de memòria democràtica de Catalunya per a garantir la retirada dels topònims amb grafies d’imposició franquista. Entre els destinataris hi hagué el MHP Pere Aragonès. El 2 de maig de 2023 el Director de l’Oficina de Comunicació i Estratègia del President, Sergi Sabrià, va respondre aquell text, dient que la llei que prepara el Parlament no podrà fer retirar els topònims franquistes perquè “no pot fixar en quins termes ha de quedar establerta la nova denominació que subsitueix l’anterior” i que, en tot cas, el canvi de denominació d’un municipi es regeix pel Decret 139/2007 (justament el que conté contradiccions que causen inseguretat jurídica i que hem demanat al Govern que es corregeixin, sense que ni tan sols no hagi respost dintre del període legal per a fer-ho, que expirava el 24 d’abril de 2023). Segons la interpretació que fan del projecte de llei de memòria democràtica de Catalunya, aquesta no podria ni fer retirar el nom franquista d’un carrer, com preveu el text, perquè en cap cas no disposa quina ha de ser la nova denominació que la substitueixi. L’argument no té fonament de cap classe i no s’aguanta per enlloc.

Per altra banda, la Ley 20/2022, de 19 de octubre, de Memoria Democrática del Congreso espanyol sí que fa retirar la toponímia franquista, i els topònims Cabacés, Capmany, Lladó i Rialp són des del 13 de desembre de 2022 al catàleg d’elements contraris a la memòria democràtica que crea aquesta llei i que es publicarà enguany. Un cop publicat, la Secretaría de Estado para la Memoria Democrática ordenarà la retirada dels elements que encara no s’hagin fet desaparèixer, topònims inclosos, i incoarà d’ofici els expedients per a fer-ho, amb multes i privació de subvencions als ens que s’hi resisteixin. La premsa ho avisa des del novembre de 2022. De fet, el Senat espanyol ja ha requerit als quatre ajuntaments infractors que acatin la norma i corregeixin els topònims, i com que no ho han fet el següent pas serà aplicar-los la legislació de memòria del Congreso.

image_pdfPDFimage_printImpressió