Els detrassos

Aquests dies, i segons s’ha fet saber per Instagram, a la Vilella Alta l’Ajuntament desbrossa “els detrassos”, és a dir, la part posterior de les cases de diversos carrers que limiten amb la part de fora del nucli urbà, i per tant que toquen a camps i camins. “Detràs” no apareix al diccionari de l’IEC (però sí a l’Alcover Moll) i és la manera com a molts pobles de la comarca del Priorat s’anomena allí on s’acaben les cases i comencen els camps. L’Alcover Moll recull aquesta accepció substantivada per a l’adverbi “detràs” i indica entre parèntesi que l’ús fou recollit a Falset: “Els detrassos: els afores del poble (Falset)”. Cal fer notar, encara, que a Falset anomenen “defora” al terreny del terme municipal, especialment als camps de conreu, i “anar al defora” significa el que a altres pobles de la comarca es coneix com “anar al tros” (anar a feinejar al camp).

Els detrassos és, doncs, una referència geogràfica genèrica pròpia del Priorat, que fins i tot a Cornudella de Montsant s’ha convertit en hodònim oficialitzat al nomenclàtor municipal per a donar nom al carrer dels Detrassos. En una banda del carrer hi ha la part posterior de les cases i, a l’altra, hi comença un camp d’ametllers.

image_pdfPDFimage_printImpressió