Inventari de Roda de Berà

<- Torneu a l’índex d’inventaris

Inventari de toponímia prenormativa a Roda de Berà.
Tot i que Roda de Berà va corregir el seu topònim oficial el 2012 (abans era “Roda de Barà”) la grafia prenormativa encara es pot veure en tota classe de cartells indicadors tant a la carretera N-340 com al municipi. Oferim uns exemples, ja que l’inventari no és exhaustiu i només recull unes mostres significatives:

Aquestes fotografies estan preses a la carretera N-340, al pas pel municipi. La segona correspon al Pla de Competitivitat Turística de la Tarraco Romana, posat en marxa el 2009, tres anys abans que el municipi corregís el topònim oficial. La tercera, un indicador en una rotonda de la N-340 que permet entrar al nucli o anar a Bonastre, mostra encara la nomenclatura franquista, “Roda de Bará”, amb accent tancat. Els indicadors de l’Arc de Berà a la mateixa N-340, un en cada sentit de la marxa, també diuen “Arc de Barà”.

A l’interior del nucli també és possible trobar l’antiga grafia deturpada en molts indicadors que són responsabilitat de l’Ajuntament.

Finalment, alguns negocis tenen al seu nom la forma “Barà”. Quatre associacions del municipi mantenen també la forma “Barà” al seu nom: Associació de veÍns Barà-Mar, Associació de veïns Costa Daurada-Barà, Club Atlètic Roda de Barà i Club Tennis Barà.