Un problema d’hipocresia

La toponímia oficial no normativa és, també, un problema d’hipocresia i de menysteniment cap als llocs afectats per aquesta mania. Que et deixin escriure malament el teu propi nom no és cap privilegi, sinó senyal que et consideren prou poc important com per permetre’t la rebequeria. Siguem clars: l’aberració de tenir noms oficials deturpats no es toleraria a cap capital de comarca ni a cap població amb un mínim d’importància o visibilitat. Figueras, Villafranca del Panadés, Seo de Urgel, Montblanch, Villanueva y Geltrú, Borjas Blancas, Gerona, Moyá, VIch, Mora de Ebro, Lérida o Tarrassa no podrien continuar essent de cap manera els noms oficials d’aquestes capitals comarcals. S’haurien canviat tantes lleis com hagués fet falta per obligar qualsevol d’aquells ajuntaments a no fer el ridícul amb topònims franquistes. En canvi, es permet amb indulgència insultant que els ajuntaments de Cabacés, Capmany, Castell-Platja d’Aro, Figaró-Montmany, Forallac, Massanes, Navàs, Rialp i Torrelavit escriguin i obliguin a escriure noms impropis, plens de faltes i, encara, franquistes. La lectura que se n’extreu és òbvia: pel Govern són llocs que són als “detrassos”, no es veuen, no importen a ningú. Per tant, si la cacicada fa escriure aquells noms contra la llei i com si el català no tingués normes, no passa res; la vergonya queda amagada al fons d’una vall, al final d’una carretera mal pavimentada, o darrere de muntanyes que ningú no sap com es diuen. En canvi, el 1992, sis anys abans de la Llei de Política Lingüística de 1998 que fa corregir els topònims, es va remoure cel i terra fins que el Govern espanyol va canviar el nom oficial de les províncies administratives de “Lérida” i “Gerona” per Lleida i Girona. Lérida no, però Rialp és igual. Gerona no, però Lladó o Capmany tant li fa que siguin deturpacions franquistes. El Govern de la Generalitat de Catalunya té plenes competències estatutàries sobre la toponímia del Principat, i si es mantenen noms ridículament escrits, o com imposà la dictadura, és perquè el Govern no fa els passos necessaris per a corregir-los. I si no els fa, ara que ja sap de sobres què passa perquè se l’ha informat per vies oficials i registrades, el problema serà de país i no d’uns quants ajuntaments recalcitrants.

image_pdfPDFimage_printImpressió