La Torregassa de Solsona amaga l’homenatge a un falangista

A Solsona hi ha un barri anomenat oficiosament Torregassa. Tot i que al nomenclàtor de la ciutat no hi ha cap barri, ni tan sols cap carrer, amb el nom de Torregassa, a Google Maps sí que hi apareix indicat com a parada d’autobús. La mateixa web de l’Ajuntament de Solsona usa la denominació “Torregassa” per a aquest barri que no consta al nomenclàtor oficial.

El nom té l’origen en un grup d’habitatges, popularment conegut com “les Cases Barates”, inaugurat el 1956. L’acta del Ple de l’Ajuntament de Solsona del 3 de febrer de 1956 recull que s’acordà donar el nom de “José Torregasa” a aquell grup d’habitatges per a “perpetuar así la memoria del único combatiente de la Cruzada Nacional que siendo natural y vecino de esta ciudad murió en el frente de batalla, víctima de las balas del ejército rojo, a pesar del gran número de combatientes que dio esta población para luchar con las Tropas Nacionales” (Sense signatura, “Records de l’any 1957“, revista Celsona, núm. 764, 09/03/2012, pàg. 33).

Més recentment, l’acta del Ple de l’Ajuntament de Solsona del 27 de maig de 2021 recull una “Moció per a la revisió de tot el nomenclàtor de Solsona en clau de feminisme i de memòria històrica, a petició del Casal Popular La Fura” que denuncia que “actualment Solsona dedica un barri al falangista José Torregassa” i proposa canviar-li el nom juntament amb altres vies.

L’acta diu literalment respecte el canvi de denominació del barri oficiosament conegut com Torregrassa:

En relació a la proposta presentada, David Rodríguez explica que el grup d’ERC considera que canviar el nom dels carrers és un mal de cap i generarà un problema gros als ciutadans i més si es vol canviar el nom de tots els carrers. Entén que no cal fer una revisió de tots els carrers però que es poden adoptar altres solucions i mesures de futur, i posa per exemple: Es pot adoptar el compromís de que a partir d’ara els nous carrers portaran noms de dona i a més a més es faran amb processos participatius. Es pot considerar canviar noms que habitualment s’utilitzen i que no figuren en el nomenclàtor de carrers, com per exemple el grup Josep Torregassa. No és al nomenclàtor i es pot suprimir. De fet, des de l’Ajuntament de Solsona no es parla del barri Josep Torregassa sinó de barri Torregassa. El primer té connotacions polítiques i el segon és un indret geogràfic del Solsonès.

Poc temps després d’aquest Ple, l’Ajuntament de Solsona responia a Twitter un missatge del Grup de Gèneres del Solsonès, que li retreia la manca de voluntat d’esborrar els noms franquistes del nomenclàtor. Insistia en la reinterpretació del cognom del falangisa:

Pel que fa al barri al qual s’ha fet referència, recordem que no es tracta de cap nom oficial. Des de l’Ajuntament, parlem sempre del “barri de la Torregassa”, en al·lusió a l’indret veí d’Olius. (16/06/2021 – 13:22)

I encara tornava a insistir en aquesta idea amb un altre missatge que responia a un altre interlocutor que preguntava amb quina justificació es diu que Torregassa fa referència al mas d’Olius i no al falangista que donava nom al grup d’habitatges José Torregasa:

No hi ha cap acord formal, sinó una voluntat municipal d’adaptar un nom popularment i oficiosament molt arrelat en aquest sector, aprofitant l’oportunitat que ens dona la proximitat geogràfica amb la Torregassa. (16/06/2021 – 21:48)

Un altre usuari retreia a l’Ajuntament que “A les actes de la Junta de Govern Local d’aquest mateix any 2021 se l’anomena “Barri Josep Torregassa”, i aquest responia que “Diversos acords estan relacionats amb instàncies de l’associació de veïns que duu aquest nom. No correspon a l’Ajuntament canviar el nom de l’entitat.”

L’entitat a què es refereix és l’Associació de veïns Josep Torregassa, inscrita des del 16/02/1981 amb el número 413 al registre d’entitats de la Conselleria de Justícia.

El cert de tot plegat és que al nomenclàtor oficial de Solsona no hi ha cap topònim que faci referència a “José Torregasa” ni a “Torregassa”, però amb tot l’Ajuntament de Solsona usa oficiosament la denominació “barri Torregassa” per a referir-se a l’antic “grupo de viviendas protegidas José Torregasa”, Només cal fer una cerca al Twitter de l’Ajuntament per a comprovar-ho. A la premsa encara és possible trobar la denominació “barri Josep Torregassa”, i el mateix Ajuntament de Solsona també usa aquesta denominació a la seva web. El que passa, en realitat, és que l’Ajuntament de Solsona intenta donar un nou significat a una nomenclatura creada durant el franquisme per homenatjar un falangista mort en combat, i això no pot ser. Convindria que l’Ajuntament deixés d’usar aquesta referència, que no pot ser resignificada de cap manera perquè, per molt que es provi, darrere de la denominació “Torregassa” sempre hi haurà el “grupo de viviendas protegidas José Torregasa”.

Un estudi fet per la Universitat de Lleida el 2006, basat en enquestes als veïns del grup d’habitatges, concloïa que “com hem vist al llarg de les enquestes, la població d’aquesta promoció no presenta problemes a l’hora de fer un canvi de nom a les seves vivendes. L’Ajuntament, va integrar-les als carrers de la ciutat i no consta cap element que recordi el nom de Josep Torregassa, simplement queda present en el record dels veïns”. No cal, doncs, que sigui l’Ajuntament qui en mantingui el record, usant la denominació “Torregassa”.

image_pdfPDFimage_printImpressió