Demanem a Junts que la seva llista a Rialb es comprometi a retirar la denominació franquista del municipi

Llegim amb disgust a la premsa que la candidatura d’independents que Junts presenta a Rialb s’anomena “Junts per Rialp”. Rialp és una grafia prenormativa del topònim Rialb, imposada pel franquisme el 1938. Recentment, el Senat va requerir a aquell ajuntament, presidit per la mateixa persona que encapçala aquesta llista, que complís la Llei 20/2022, de Memòria Democràtica, i que retirés el topònim franquista Rialp per a substituir-lo per la forma aprovada per la Generalitat republicana i l’IEC el 1933, Rialb. L’Ajuntament de Rialb va considerar “absurda” la reclamació que li va fer el Senat perquè retirés rèmores de la dictadura.

Que el municipi de Rialb s’anomeni encara oficialment Rialp i que el seu ajuntament es negui rotundament a corregir el topònim també vulnera l’article 18.1 de la Llei 1/1998, de Política Lingüística.

Aquestes mancances democràtiques per part de l’Ajuntament de Rialb, negant-se a complir la legislació lingüística i la de memòria democràtica, són molt greus. El candidat que es presenta per Junts és el mateix batlle que fins ara s’ha negat a corregir i que l’agost de 2022 va arribar a declarar a El Punt Avui que “ni que ens ho demanés la Generalitat no canviaríem el topònim”. Per això hem demanat a Junts que exerceixi la seva potestat política i que exigeixi a la llista que es presenta a Rialb sota les seves sigles que se sotmeti plenament a la legislació vigent, i que es comprometi a corregir el topònim oficial del municipi, suprimint la grafia d’imposició franquista Rialp (justificada amb pseudociència) per la normativa Rialb.

Si aquesta candidatura es compromet de forma inequívoca i pública amb la correcció toponímica, cabassers.org li donarà suport sense reserves, com fem amb totes les altres llistes que assumeixen corregir el problema de la toponímia oficial no normativa.


Informació relacionada:
Procediments polítics

image_pdfPDFimage_printImpressió