Sol·licitem la retirada d’un monument franquista del municipi del Lloar

Al municipi del Lloar, a la conjunció de la carretera T-711 i el carrer Nou [vegeu el punt a Google Maps] hi ha un monument franquista, consistent en una creu sobre un pedestal d’obra que, a la seva part posterior, hi té la següent inscripció: “LLOA A SUS CAI[D]OS / MCMXXXVI – XXXIX”, en memòria dels combatents morts lluitant amb l’exèrcit sublevat franquista, i contenint també la denominació franquista del municipi, “Lloá”.

L’art. 35 de la Llei 20/2022, de 19 d’octubre, de Memòria Democràtica, il·legalitza la simbologia franquista, inclosos els topònims relacionats amb la dictadura.

L’art. 35.3 diu que les administracions públiques adoptaran les mesures necessàries per a la retirada d’aquests elements.

Per això, hem sol·licitat a la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia de la Genrealitat de Catalunya que s’inclogui aquest element al Cens de Simbologia Franquista de Memorial Democràtic. També hem sol·licitat a la Secretaría de Estado de Memoria Democrática que inclogui aquest element al cens d’elements contraris a la memòria democràtica que crea la Llei 20/2022, de 19 d’octubre, de Memòria Democràtica, i que n’ordeni la retirada.

El 25/07/2023 s’incorpora el monument al Cens de Simbologia Franquista amb la referència Monument 4010.image_pdfPDFimage_printImpressió