El Torrent de la Guineu

El 30 de setembre de 2023 es va anunciar via Twitter la constitució d’un grup de treball per a canviar el nom del barri barceloní de Navas per Torrent de la Guineu. La reclamació es basa en donar al barri el nom d’un torrent, documentat ja al segle XIX, que naixia al barri del Guinardó i que passa per l’actual barri de Navas. De fet en aquest barri hi ha el carrer del Torrent de la Guineu i la plaça de la Guineu, en record del torrent.

El blog Històries de Barcelona explica que el barri de Navas va treure el seu nom de l’estació de metro que s’anomena igual. Segons explica l’article citat, el nom del carrer fou aprovat el 1879 per l’Ajuntament de Sant Martí de Provençals. Formava part d’un paquet d’hodònims que feien honor a gestes militars espanyoles i castellanes, que encara anomenen els mateixos carrers de la Barcelona actual: Lepant, Los Castillejos, Padilla, Dos de Maig, Independència i Navas de Tolosa. El 1953, en arribar el metro al barri, l’estació que li corresponia fou batejada com a Navas de Tolosa tot i que cap dels accessos no donava a aquell carrer, però hom creu que el nom de l’estació era plaent les autoritats franquistes pel regust nacionalista espanyol que la historiografia va voler donar a la batalla a què es refereix.

La batalla de Las Navas de Tolosa es va produir el 16 de juny de 1212 en aquella localitat andalusa, quan tres exèrcits cristians (el d’Alfons VIII de Castella, el de Pere el Catòlic d’Aragó i el de Sanç VII de Navarra) van derrotar els almohades, que els superaven en nombre.

No va ser fins el 2006 que Navas no es convertí oficialment en un barri de Barcelona, amb aquest nom. Fins llavors havia estat un territori indefinit. El nom de Navas per a referir-se al barri va sorgir d’una associació de veïns legalitzada el 1978 que s’anomenà així per l’estació i per a reivindicar una identitat pròpia del que encara es considerava una barriada de la Sagrera.

Ara una iniciativa ciutadana impulsa el canvi de nom per aquest pretèrit “el Torrent de la Guineu”. A criteri nostre la iniciativa és encertada: recuperar un topònim històric del lloc per anomenar el barri és millor que mantenir un nom que commemora una batalla llunyana, tant en l’espai com en el temps, que no té res a veure amb el territori que anomena.

[03/10/2023]

image_pdfPDFimage_printImpressió