Demanem que s’inclogui al Cens de simbologia franquista de Memorial Democràtic la denominació del poliesportiu de Riudecols

Al municipi de Riudecols hi ha una instal·lació esportiva municipal que porta el nom “Complejo poli deportivo Juan Mestre”.

Juan Mestre Mestre nasqué a Riudecols el 10/02/1908 i va ser procurador a les Corts franquistes de 1967 a 1971 (BOE núm. 265, de 06.11.1967, pàgina 15226 i web del Congreso) i de 1971 a 1977 (BOE núm. 269, de 10.11.1971, página 18057 i web del Congreso).

Aquest complex esportiu que porta el nom de Juan Mestre va ser inaugurat el 8 d’agost de 1971, en un acte on hi assistiren el mateix Mestre, el ministre del govern franquista Enrique Fontana Codina, el governador civil de la província de Tarragona i l’alcalde de Riudecols (PIÑANA EDO, Marcel·lí: Joan Mestre i Mestre. Un cooperativista dins l’estructura franquista. Cossetània, 2012, pàg. 50). La mateixa obra citada afegeix, a la pàg. 51: “Al complex inaugurat se li va posar el nom de Joan Mestre, nom que encara duu en els nostres dies”.

Cal retirar la menció a un dirigent de la dictadura com a denominació d’una instal·lació pública del municipi de Riudecols pels següents fonaments de dret:

a) L’art. 35.2 de la Ley 20/2022, de 19 de octubre, de Memoria Democrática, considera elements contraris a la memòria democràtica les referències a dirigents de la dictadura en denominacions de centres públics.

b) L’art. 35.3 diu que les administracions públiques adoptaran les mesures necessàries per a la retirada d’aquests elements.

Per tot això hem sol·licitat a la Direcció General de Memòria Democràtica que inclogui al Cens de Simbologia Franquista de Memorial Democràtic la denominació del complex esportiu de Riudecols, així com el cartell metàl·lic que hi ha a la porta d’accés d’aquesta instal·lació i que fa constar la denominació del poliesportiu: “Complejo poli deportivo Juan Mestre”.

El 16 d’octubre de 2023 Memorial Democràtic ens fa saber per correu electrònic que “fem arribar, doncs, a l’Ajuntament de Riudecols, aquest incompatibilitat amb la Llei vigent”.

image_pdfPDFimage_printImpressió