Demanem a la Secretaría de Estado de Memoria Democrática la retirada del nom de Joan Antoni Samaranch de la denominació del Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona

Atenent al fet que la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya no atén les peticions per tal d’incorporar al Cens de Simbologia Franquista de Memorial Democràtic els elements franquistes que fa temps que denunciem, hem decidit presentar denúncia davant de la Secretaría de Estado de Memoria Democrática perquè s’ordeni la retirada del nom de Joan Antoni Samaranch de la denominació del Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona.

L’article 35.2 de la Ley 20/2022, de 19 de octubre, de Memoria Democrática, considera les mencions als dirigents del franquisme als edificis públics contràries a la memòria democràtica, i per tant demanem que la denominació d’aquest museu s’inclogui al catàleg d’elements contraris a la memòria democràtica que crea l’article 36 de la mateixa Llei, i que la referència a Samaranch en sigui eliminada.

Joan Antoni Samaranch fou afilliat de Falange Española Tradicionalista y de las JONS i inicià la seva carrera política al franquisme com a regidor d’esports de l’Ajuntament de Barcelona el 1954. Va ser procurador a Corts franquistes com a representant del terç familiar durant les legislatures VIII, IX i V, fins el 1977. El 1967 va ser nomenat Delegado Nacional de Educación Física y Deportes i president del Comité Olímpico Espñol entre 1967 i 1970. El 1973 fou nomenat president de la Diputación Provincial de Barcelona, fins el juliol de 1977.

image_pdfPDFimage_printImpressió