Clavegueres

Memorial Democràtic manté un “Cens de Simbologia Franquista” on hi inclouen les peces que la futura llei de memòria democràtica de Catalunya, plantejada des del 2019, hauria de fer retirar. Tanmateix la Ley 20/2022, de 19 de octubre, de Memoria Democrática, li ha passat al davant i ja fa retirar qualsevol rastre de la dictadura de l’espai públic, inclosa la toponímia franquista. Aquest cens de Memorial Democràtic va rebre, el setembre passat, una sèrie d’imatges de tapes de claveguera amb la toponímia franquista de diversos municipis. Eren de Cabassers, Marçà, el Molar i la Vilella Baixa, amb les deturpacions Cabacés, Marsá, Molá i Vilella Baja.

Van acceptar totes les tapes, incloent-les al cens amb la descripció “Tapa metàl·lica circular del clavegueram, amb una inscripció en relleu amb la toponímia franquista del municipi”. Totes excepte les de “Cabacés”, amb una toponímia tan franquista com la de totes les altres peces. Les de “Cabacés” no les hi van voler incloure de cap manera i s’hi van negar en rodó; primer amb cançons i llenya del bosc, i finalment ni contestant les comunicacions enviades demanant explicacions d’aquesta arbitrarietat. No té cap justificació que un registre destinat a inventariar símbols franquistes accepti incloure-hi tots els topònims imposats per la dictadura excepte el que encara és vigent contra la llei, i quan tothom reconeix obertament la realitat historiogràfica: que “Cabacés” és un topònim franquista. El cens de simbologia franquista ha de servir per a eliminar-la de l’espai públic, no per a blanquejar la que queda.

Si el que fa que no puguin acceptar el topònim “Cabacés” a l’inventari de restes de la dictadura és que encara és oficial, la solució és molt fàcil: complir la llei i retirar-lo de l’oficialitat, restaurant la forma genuïna que esborraren els colpistes. Després tot seran laments quan el govern estatal obligui els ajuntaments de Cabacés, Capmany, Lladó i Rialp a complir la recentment aprovada Llei de Memòria Democràtica, que ha il·legalitzat els topònims franquistes que encara tenen com a oficials.


Podeu col·laborar en la retirada de la toponímia franquista que encara queda a l’espai públic comunicant l’existència d’elements contraris a la memòria democràtica.


Articles relacionats:
La llei de Memòria Democràtica i la toponímia
La toponímia franquista no té defensa jurídica possible sense caure al revisionisme
Topònims franquistes

Informació relacionada: Punt 8 de l’estudi jurídic, “La legislació de Memòria Democràtica”

image_pdfPDFimage_printImpressió