El dia que això passi a Tarrasa, Sardañola o Lérida tot seran plors

El municipi de Josa i Tuixén es diu així de forma oficial. El topònim és normatiu, i anomena els dos nuclis que formen el municipi: Josa de Cadí i Tuixén. Tanmateix, l’ajuntament usa arbitràriament la forma irregular “Josa i Tuixent”. Ho fa perquè el 2004 va aconseguir que la Generalitat oficialitzés la deturpació “Tuixent” com a nom oficial del nucli de Tuixén, ignorant la Llei de Política Lingüística. Aquell canvi va ser il·legal i ja hem demanat a la Direcció General d’Administració Local que sigui revertit, juntament amb els d’altres nuclis del municipi de la Torre de Cabdella, al Pallars Jussà. Allí van fer malbé diversos topònims, entre ells el del nucli capital del municipi, “la Torre de Capdella”. Així, als mapes, el lloc apareix amb doble denominació: la Torre de Capdella, deturpat, per al nucli i, entre parèntes, el nom normatiu del municipi, “la Torre de Cabdella”. Exactament igual com si fos un d’aquells casos de doble denominació ignominiosa tan habitual al País Valencià i que fa tan mal efecte de veure, com “Borriana/Burriana” o “Alboraia/Alboraya”. Tal com passa a Josa i Tuixén, l’ajuntament de la Torre de Cabdella tampoc no respecta la legislació lingüística en matèria de toponímia i fa anar la forma “la Torre de Capdella” com si fos el nom oficial del municipi (que, recordem-ho, no ho és: el topònim municipal oficial és correcte, amb B, mentre que el del nucli està desgraciat, amb P). A sobre aquell ajuntament se’n vanta i presumeix que sempre ho ha fet així. I què passa? No res. Per això hem demanat a la Direcció General d’Administració Local que posi ordre i acabi aquesta insubordinació i que, si cal, porti als tribunals aquests ajuntaments per a fer-los respectar el principi de legalitat. No pot ser que no passi res perquè el problema el causen dos municipis petits que poca gent sap ubicar; si això mai passa a qualsevol ciutat una mica gran no es tolerarà. Doncs a qualsevol altre lloc, tampoc.

image_pdfPDFimage_printImpressió